ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona w ketchupie.

Karkówka duszona w ketchupie.

nazwa

Wykonanie

Karkówka duszona w ketchupie, interesujące prawda? :) Danie banalnie proste (tak więc i przepis krótki), każdy sobie z nim poradzi. Oprócz składników potrzebujemy tylko naczynie z pokrywą, lub naczynie bez pokrywy (blaszkę) i folię aluminiową. Folią musimy bardzo dobrze uszczelnić danie, nakładając dwie jej warstwy, oraz związując dokładnie brzegi naczynia nićmi pozostawiając wystającą folię. Tak i ja zrobiłam. Kiedy rozcięłam folię buchnęła para, to znaczy że karkówka faktycznie dusiła się i jak najbardziej można robić w ten sposób. Do tego dania proponuje ryż. Będzie się fajnie komponować z pomidorowym smakiem :)
Składniki na 6 porcji:
1 kg karkówki
2 cebule
łyżeczka majeranku
1 l bardzo dobrego ketchupu (użyłam łagodnego ze względu na dzieci, było ok)
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia. Cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem. Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.
Ps. Wiele przepisów na podobne danie podaje by ketchup rozcieńczyć. Nie róbcie tego jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos. Mięso wypuści z siebie soki nieci go rozrzedzając.
Smacznego! Serdecznie pozdrawiam.
Kasia R.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/11/karkowka-duszona-w-ketchupie.html