Wykonanie
Karkówka duszona w
ketchupie, interesujące prawda? :) Danie banalnie proste (tak więc i przepis krótki), każdy sobie z nim poradzi. Oprócz składników potrzebujemy tylko naczynie z pokrywą, lub naczynie bez pokrywy (blaszkę) i folię aluminiową. Folią musimy bardzo dobrze uszczelnić danie, nakładając dwie jej warstwy, oraz związując dokładnie brzegi naczynia nićmi pozostawiając wystającą folię. Tak i ja zrobiłam. Kiedy rozcięłam folię buchnęła para, to znaczy że
karkówka faktycznie dusiła się i jak najbardziej można robić w ten sposób. Do tego dania proponuje
ryż. Będzie się fajnie komponować z
pomidorowym smakiem :)
Składniki na 6 porcji:1 kg
karkówki2
cebulełyżeczka
majeranku1 l bardzo dobrego
ketchupu (użyłam łagodnego ze względu na dzieci, było ok)Wykonanie:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by
sól weszła wewnątrz
mięsa. Ułożyć na spód naczynia.
Cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z
majerankiem oraz
ketchupem. Jeżeli
ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać
pieprzu. Wylać na
mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.Ps. Wiele przepisów na podobne danie podaje by
ketchup rozcieńczyć. Nie
róbcie tego jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos.
Mięso wypuści z siebie
soki nieci go rozrzedzając.Smacznego! Serdecznie pozdrawiam.
Kasia R.