Wykonanie
Pomysł na tę
karkówkę zaciągnęłam z bloga myTaste. Jak już wcześniej
pisałam, przy
karkówce w pomidorach, jest to rewelacyjne danie na spotkanie w większym gronie, a na dodatek jest szybkie w wykonaniu, bo składa się tylko z 3 składników. Smakuje bardzo dobrze, naprawdę polecam! Zwłaszcza na nadchodzącego sylwestra, jako danie główne, bo nie ma przy tym dużo pracy.Składniki:2 kg
karkówki4 duże
cebuleketchupSposób przyrządzenia:
Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do
karkówki czy
mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc.Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne
masłem i układamy warstwami najpierw część
cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy
ketchup (ja wybrałam łagodny, ale jeśli ktoś ma ochotę na ostrą
karkówkę polecam wybrać ostrą) i na koniec plastry
mięsa. Dalej to samo, czyli
cebula,
ketchup,
karkówka i tak do wyczerpania
mięsa. Na wierzchu pozostawiamy rozsmarowany
ketchup.
Karkówkę pieczemy nawet do 2 godzin w 200 stopniach, by była mięciutka, ale po około 1,5 godziny możecie sprawdzić, czy nie jest już gotowa.