ßßß
Składniki na około 3 litry dżemu ( wyszło mi 15 słoiczków po 200 g każdy):- 3 kg czystego warzywa już po obraniu i odrzuceniu pestek ( mi wyszło tyle z dwóch średniej wielkości kabaczków).- 3 galaretki o smaku cytrynowym- pół kg cukru- można dodać aromat cytrynowyWykonanie:Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół i wydrylować łyżką środek napełniony pestkami. Pokroić go w kostkę.Wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć około 1 godzinę. Po tym czasie całość zblenować na gładką masę i znów postawić na ogień. Wolno wsypać proszek z galaretek ciągle mieszając, by nie dopuścić do tego aby powstały grudki. Dodać aromat. Smażyć jeszcze przez 15 minut.Gorącymi napełniać słoiczki i szybko zamknąć, postawić dekielkiem do dołu.Ja swoje dla pewności zagotowałam przez 5 minut.Smacznego! Spróbujcie koniecznie, polecam!Obserwuj bloga przez: