ßßß
Składniki :1 kg ugotowanych ziemniaków200 g maki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajkaWykonanie :
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnice, dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać jajka, odrobinę soli i zagnieść ciasto.Ciasto powinno być zbite.Ja daję mąki dość dużo, dużo wiecej niż wg przepisu, bo lubię kiedy kopytka są twardsze. Mniej więcej proporcja ziemniaków do mąki 2:1.Mąka ziemniaczana nie musi być, jednak kluseczki z nią są bardziej lśniące.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, i tulać wałki o średnicy około 3 cm. Następnie nożem ciąć je po skosie.Ciasto, nóż podsypywać mąką.Wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, dołożyć łyżkę oleju. Kluski wrzucać partiami i od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 miniuty na małym ogniu.Proste? Proste :)