Wykonanie
Jeżeli zostało Wam
ziemniaków z dnia poprzedniego, to warto zrobić kopytka. Według mnie to takie szybkie kluski śląskie. Bardzo podobne w wykonaniu lecz różniące się tym, że zamiast formowania kulek z wałków ciasta tniemy ciasto na "szagę", czyli po skosie.Przepis podstawowy na kluski śląskie znajdziecie -> tutaj
Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków200 g
maki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaWykonanie :
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnice, dosypać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać
jajka, odrobinę
soli i zagnieść ciasto.Ciasto powinno być zbite.Ja
daję mąki dość dużo, dużo wiecej niż wg przepisu, bo lubię kiedy kopytka są twardsze. Mniej więcej proporcja
ziemniaków do
mąki 2:1.
Mąka ziemniaczana nie musi być, jednak kluseczki z nią są bardziej lśniące.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, i tulać wałki o średnicy około 3 cm. Następnie nożem ciąć je po skosie.Ciasto, nóż podsypywać
mąką.
Wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, dołożyć łyżkę
oleju. Kluski wrzucać partiami i od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 miniuty na małym ogniu.Proste? Proste :)