Wykonanie
By MagicPot, 28 lipca 2015Przez ostatnie prawie trzy tygodnie często odwiedzaliśmy kolegę ze szkoły starszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z
cebulką podsmażanymi na
maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na
oleju z odrobiną
soli, chrupkie, złociste – mogłam je jeść zawsze przez cały dzień, na każdy posiłek.Po raz kolejny sięgnęłam na półkę i wyciągnęłam książkę mojej mamy i odnalazłam przepis na kopytka i ku mojemu zaskoczeniu były one zakreślone z notatkami zrobionymi przez moją mamę. Sama potrawa przez autora była nazwana kluskami ziemniaczanymi.Z poniższych składników przygotowałam kopytka ziemniaczane na jeden obiad dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.1kg
ziemniakówdwie szklanki
mąki pszennejdwie łyżki
mąki ziemniaczanejdwa
jajkaprzyprawy:
sólZiemniaki najpierw obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zalałam wrzącą
woda, którą osoliłam i wstawiłam na kuchenkę by je ugotować. Gdy były miękkie, odcedziłam
wodę i odstawiłam na bok bez przykrycia by odparowały. Następnie dokładnie utłukłam je tłuczkiem, tak by nie zostały jakikolwiek grudki.Gdy
ziemniaki ostygły, ułożyłam je na stolnicy na kształt wianuszka i do środka wbiłam
jajka i wsypałam
mąkę i przy użyciu noża wymieszałam wszystkie składniki a następnie zagniotłam szybko ręką.Ciasto powinno
mieć jednolitą i pulchną konsystencje – gdy ciasto przyklejało mi się do rąk to obsypałam je
mąką.Następnie podzieliłam ciasto na mniejsze cztery kawałki.Stolnicę obsypałam
mąką i z pierwszego kawałka zaczęłam formować wałeczki których średnica miała około 1cm. Gotowy wałek z ciasta kroiłam nożem po kątem – tak by każda kluska ziemniaczana miała kształt rombu.W nowym garnku zagotowałam
wodę i lekko ją osoliłam. Do wrzątku wrzucałam surowe domowe kopytka ziemniaczane i gdy wypływały na wierzch wyciągałam je z garnka i układałam na talerzu, każda kluska oddzielnie by się nie posklejały – moja mama zawsze rozstawiała po kuchni wiele talerzy na których stygły domowe kopytka ziemniaczane.Całe ciasto wykorzystałam na domowe kopytka ziemniaczane i gdy wszystkie były ugotowane na patelnię wlałam odrobinę
oleju i wrzuciłam kopytka. Smażenie trwało około 10-15 minut. Wyznacznikiem do wyjęcia ich z patelni był zarumieniony przynajmniej jeden bok kopytka na złoty kolor.Domowe kopytka ziemniaczane można podawać z
mięsem, sosem – ja je osoliłam i podzieliłam na 4 porcje.Po posiłku nic nie zostało na talerzach.Smacznego!Polecam inne przepisy: