Wykonanie
Dzień dobryy!Jak tam końcówka wakacji? My jeszcze nie myślimy o szkole i studiach. ;)Przedstawiamy Wam oto tartę z
owocami. Zrobiła furorę wśród naszych znajomych i rodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi
owocami... Obłęd!A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu. Chcecie dowód? Mimi udało się zrobić spód od tej tarty bez większego problemu.Przy robieniu kremu Moni mi już tak nie zaufała, ale dałabym radę.Ja nie mogę?!
Mogę, więc i Wy możecie!A więc nie ociągamy się i...Do dzieła!
Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1
jajko2
żółtka200 gram
masłaszczypta
soliNa krem:500 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarpone1,5 tabliczki
czekolady białejDodatkowo:sezonowe
owoce -
jeżyny,
truskawki,
maliny,
porzeczkiPrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto -
mąkę,
sól,
cukier,
jajka,
masło, wyrobić na gładką masę.Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.W tym czasie można przygotować krem.Rozpuścić w kąpieli
wodnej białą czekoladę.Ubić
śmietanę kremówkę.Dodać
mascarpone i l i lekko zmiksować, a następnie dodać
białą czekoladę.Wstawić do lodówki.Rozwałkować.Wysmarować formę
olejem i posypać
mąką,Przełożyć ciasto do formy.Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy
owocami wedle uznania.Smacznego!~M&M