Wykonanie
Jak co roku celebrujemy Tłusty Czwartek jedząc miliardy pączków,
faworków, donatów i innych tłuściutkich rzeczy.Kiedy jeszcze chodziłyśmy do przedszkola kupowałyśmy tonę
faworków. Niestety wycofali je ze sklepu i o nich zapomniałyśmy. Pewnie po pewnym czasie by nam się przejadły.Z wieloma słodkościami miałyśmy podobną sytuację, np. przez pewien dłuższy okres czasu kupowałyśmy zapas Prince
Polo na cały tydzień i pożerałyśmy dzień w dzień. Teraz jesteśmy na etapie jedzenia
gorzkiej czekolady. Ciekawe co będzie następnym nałogiem... Pewnie coś z
czekoladą.Zaletą przygotowywania
faworków jest możliwość wyrzycia się na cieście. Uderzamy, rzucamy
ciastem o stolnicę. Jak ktoś ma zły humor, to polecamy. Żeby było jeszcze tłuściej, to usmażyłyśmy je na
smalcu (mają lepszy smak niż smażone na
oleju).
Do dzieła!Składniki:250 g
mąki pszennej typ 5001 łyżka
masła3
żółtka4 łyżki
cukru2 łyzki
śmietany 18%szczypta
soli1 łyżka
spirytusuDodatkowo:500g
smalcu do smażenia
cukier puderPrzygotowanie:Przesiej
mąkę i dodaj zimne
masło.Posiekaj
masło z
mąką.Dodaj resztę składników -
żółtka,
cukier,
sól,
spirytus i
śmietanę.Zacznij wyrabiać ciasto, może być na początku twarde. Jeśli posiadasz mikser z hakiem, to wyrabiaj w maszynie.Teraz zabawa z
ciastem się zaczyna. Uformuj kulę z ciasta i rzucamy ją o stolnicę lub uderzamy wałkiem. I znowu chwilę wyrób rękoma, utwórz kulę i uderzamy. Powtórz do momentu kiedy po przekrojeniu pojawią się pęcherze powietrza.Uformuj kulę, zawijamy w folię i włóż do lodówki na około 1h do lodówki.Rozwałkuj ciasto.Poprzekrajaj ciasto w podłużne paski o wymiarach około 3x10 cm.Na środku zrób nacięcie 3 cm. I teraz najważniejsze: przeciągnij jedną końcówkę przez dziurkę na drugą stronę.Rozgrzej w rondlu
smalec.Usmaż z obu stron na złoty kolor.Wszystkie
faworki po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Oprósz
cukrem pudrem i możesz pałaszować z uśmiechem.A ile Ty zjesz w tym roku pączków/ faworków?Czekamy na odpowiedzi, bo my może z 2 lub 3 pączki. ;)~M&Mźródło: magazyn Kuchnia