ßßß Cookit - przepis na Muffinki z letnimi owocami - jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami// Muffins with summer fruits - blueberries, cranberries, currants and raspberries

Muffinki z letnimi owocami - jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami// Muffins with summer fruits - blueberries, cranberries, currants and raspberries

nazwa

Wykonanie

Korzystajmy z sezonowych owoców! :D
Teraz największy wybór. Za każdym razem jak idę do warzywniaka nie mogę się zdecydować co kupić. ;)
Dzisiaj przygotowałam szybkie muffinki z sezonowymi owocami. Są pyszne, wilgotne i naprawdę bardzo proste do wykonania. ;)
Także zabierajmy się do dzieła! :)
// Every time I go to the grocery store I can't decide what to buy. ;)
Today I prepared a quick muffin with seasonal fruits. They are delicious, moist and really easy to do. ;)
So let's get to work! :)
Składniki na 16 sztuk:
1 szklanka = 250 ml
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
100 g roztopionego masła lub pół szklanki oleju
2 jaja
1 szklanka maślanki lub mleka
owoce - jagody, borówki, porzeczki, maliny lub inne (1,5 szklanki)
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier.
Wymieszać suche składniki razem.
Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajka, maślankę.
Dokładnie wymieszać mokre składniki.
Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. ;)
Teraz czas na owoce. Rozdzieliłam ciasto na 4 i zrobiłam po 4 muffinki z jagodami, borówkami, porzeczkami i malinami. Dobre będą również z wiśniami.
Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.
Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.
Włożyć muffinki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.
English version
Ingredients for 16 pieces:
1 cup = 250 ml
2.5 cups of flour
2 teaspoons baking powder
3/4 cup sugar
pinch of salt
100 g melted butter or half a cup of oil
2 eggs
1 cup buttermilk or milk
fruits - berries, blueberries, currants, raspberries or other (1 . 5 cups)
Preparation:
For one bowl, sift flour, add the powder, salt and sugar.
Mix the dry ingredients together.
To the second bowl add the melted butter, eggs, buttermilk.
Thoroughly mix the wet ingredients.
Combine the two bowls - the wet ingredients add to dry. Lumps are acceptable - even better. ;)
Now it's time for the fruit.
Add the dough into 3/4 of paper curlers.
Place the muffin to heat to 200 degrees oven for about 20 minutes.
Sprinkle with powdered sugar or prepare your favorite cream.
Smacznego! :)
Źródło: magazyn "Kuchnia"
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/07/muffinki-z-letnimi-owocami-jagodami.html