Wykonanie
Korzystajmy z sezonowych
owoców! :DTeraz największy wybór. Za każdym razem jak idę do warzywniaka nie
mogę się zdecydować co kupić. ;)Dzisiaj przygotowałam szybkie muffinki z sezonowymi
owocami. Są pyszne, wilgotne i naprawdę bardzo proste do wykonania. ;)Także zabierajmy się do dzieła! :)// Every
time I go to the grocery store I can't decide what to buy. ;)
Today I prepared a quick muffin with seasonal fruits. They are delicious, moist and really easy to do. ;)So let's get to work! :)Składniki na 16 sztuk:1 szklanka = 250 ml2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruszczypta
soli100 g roztopionego
masła lub pół szklanki
oleju2
jaja1 szklanka
maślanki lub
mlekaowoce -
jagody,
borówki,
porzeczki,
maliny lub inne (1,5 szklanki)Przygotowanie:Do jednej miski przesiać
mąkę, dodać proszek,
sól i
cukier.Wymieszać suche składniki razem.Do drugiej miski dodać roztopione
masło,
jajka,
maślankę.Dokładnie wymieszać mokre składniki.Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. ;)Teraz czas na
owoce. Rozdzieliłam ciasto na 4 i zrobiłam po 4 muffinki z
jagodami,
borówkami,
porzeczkami i
malinami. Dobre będą również z
wiśniami.Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.Włożyć muffinki do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.Oprószyć
cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.English versionIngredients for 16 pieces:1 cup = 250 ml2.5 cups of
flour2 teaspoons baking powder3/4 cup sugarpinch of salt100 g melted butter or half a cup of oil2 eggs1 cup buttermilk or milkfruits - berries, blueberries, currants, raspberries or other (1 . 5 cups)Preparation:For one bowl, sift
flour, add the powder, salt and sugar.Mix the dry ingredients together.To the second bowl add the melted butter, eggs, buttermilk.Thoroughly mix the wet ingredients.Combine the two bowls - the wet ingredients add to dry. Lumps are acceptable - even better. ;)Now it's
time for the fruit.Add the dough into 3/4 of paper curlers.Place the muffin to heat to 200 degrees oven for about 20 minutes.Sprinkle with powdered sugar or prepare your favorite cream.
Smacznego! :)Źródło: magazyn "Kuchnia"