Wykonanie
Jak pewnie wiecie, tzw. lamigtony to kostki prostopadłościenne z
biszkoptu oblane
polewą czekoladową i oprószone wiórkami kokosowymi. Jest to tradycyjny, australijski deser. Często są również są przekrajane na pół i dodawany jest
dżem lub krem.Dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję lamingtonów - torcik.Składniki:2/3 kostki
masła3/4 szklanki
cukru2
jajka2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka ciepłego1/2 szklanki
dżemu truskawkowegoSkładniki na polewę:3 szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao1/2 szklanki
mlekałyżka
masła3/4 szklanki
wiórków kokosowychFORMA - średnica 20 cmPrzygotowanie ciasta:Utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę.Dodać 2
jajka - pojedynczo.Przesiać
mąkę.Stopniowo dodawać na zmianę
mąkę z
mlekiem - miksować na małych obrotach.Formę na ciasto na tłuścić i oprószyć
mąką.Wlać masę do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.Wyłożyć ciasto i zostawić do ostudzenia.Przekroić na pół.Nasmarować
dżemem.Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki na polewę -
cukier puder,
kakao,
mleko,
masło dodać do garnka i postawić nad gotującą się
wodą.Mieszać cały czas do połączenia się składników. Polewa powinna być płynna.Rozprowadzić na cieście.Oprószyć wiórkami.
Smacznego! :D