ßßß Cookit - przepis na Torcik lamington

Torcik lamington

nazwa

Wykonanie

Jak pewnie wiecie, tzw. lamigtony to kostki prostopadłościenne z biszkoptu oblane polewą czekoladową i oprószone wiórkami kokosowymi. Jest to tradycyjny, australijski deser. Często są również są przekrajane na pół i dodawany jest dżem lub krem.
Dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję lamingtonów - torcik.
Składniki:
2/3 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka ciepłego
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Składniki na polewę:
3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
łyżka masła
3/4 szklanki wiórków kokosowych
FORMA - średnica 20 cm
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać 2 jajka - pojedynczo.
Przesiać mąkę.
Stopniowo dodawać na zmianę mąkę z mlekiem - miksować na małych obrotach.
Formę na ciasto na tłuścić i oprószyć mąką.
Wlać masę do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Wyłożyć ciasto i zostawić do ostudzenia.
Przekroić na pół.
Nasmarować dżemem.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki na polewę - cukier puder, kakao, mleko, masło dodać do garnka i postawić nad gotującą się wodą.
Mieszać cały czas do połączenia się składników. Polewa powinna być płynna.
Rozprowadzić na cieście.
Oprószyć wiórkami.
Smacznego! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/02/torcik-lamington.html