ßßß Cookit - przepis na Babeczki z kremem rabarbarowym

Babeczki z kremem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Maj się kończy, a my nie jedliśmy jeszcze szparagów, truskawki tylko napływowe, żółte - dosłownie kilka dni temu - pole mleczy jest już białe, szczaw i botwinkę widziałam ostatnio przeglądając zdjęcia z zeszłego roku. Mam nadzieję, że w czerwcu uda się nam trochę nadrobić. :)
Ale otwarcie sezonu rabarbarowego już za nami, na rabarbar musi znaleźć się czas... ;)
Obok tradycyjnego niedzielnego kompotu, polecam dziś podwójnie rabarbarowe babeczki - pyszne!
10 mini lub 6 klasycznych babeczek z rabarbarem - 1/2 porcji z tego przepisu
składniki na krem
250 g serka philadelphia
100 g masła
200 g cukru pudru
łyżka wody różanej
400 g rabarbaru
Rabarbar obrać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować. Schłodzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek i ponownie dobrze zmiksować. Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo zimny mus rabarbarowy i wodę różaną. Przygotowany krem dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Gotowe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
***
Przepis na babeczki dodaję do akcji 'Rabarbar' oraz 'Czas na piknik'.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/05/Babeczki-z-kremem-rabarbarowym.html