Wykonanie
Maj się kończy, a my nie jedliśmy jeszcze
szparagów,
truskawki tylko napływowe, żółte - dosłownie kilka dni temu -
pole mleczy jest już białe,
szczaw i
botwinkę widziałam ostatnio przeglądając zdjęcia z zeszłego roku. Mam nadzieję, że w czerwcu uda się nam trochę nadrobić. :)Ale otwarcie sezonu
rabarbarowego już za nami, na
rabarbar musi znaleźć się czas... ;)Obok tradycyjnego niedzielnego kompotu, polecam dziś podwójnie
rabarbarowe babeczki - pyszne!
10 mini lub 6 klasycznych babeczek z
rabarbarem - 1/2 porcji z tego przepisuskładniki na krem250 g
serka philadelphia100 g
masła200 g
cukru pudrułyżka
wody różanej400 g
rabarbaruRabarbar obrać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować. Schłodzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać
serek i ponownie dobrze zmiksować. Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo zimny mus
rabarbarowy i
wodę różaną. Przygotowany krem dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Gotowe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Smacznego!
***Przepis na babeczki dodaję do akcji 'Rabarbar' oraz 'Czas na piknik'.