Wykonanie
Cześć!Mimo, iż pogoda może nie do końca sprzyja pałaszowaniu
lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały tydzień! A dzieciakom na pewno te
lody zasmakują!
Rabarbar sam w sobie jest kwaśny, jednak dodanie dużej ilości
cukru wyrównuje smak i w ustach czujemy
słodycz ;-).
Uprzedzając pytania o to, czy można je zamrozić w dużym pojemniku - tak, ale pod warunkiem miksowania co ok. 1 h. Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję, brak kryształków
lodu, niezbędny przy lodach nakładanych łyżką.
Lody na patyku nie potrzebują takich zabiegów.Zapraszam!Składniki:300 g
rabarbaru150 g
cukru pudru175 ml
wodyWykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówkę przy korzeniach oraz liście. Kroimy na drobne kawałki, ok. 1-2 cm.
Rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy
cukier,
wodę, gotujemy na małym ogniu, ok. 10 minut.
Rabarbar rozpadnie się, puści sok, z całości powstanie gęsty bulgoczący
syrop.Garnek zestawiamy z ognia, dokładnie przecedzamy, rozcierając masę na sitku. Suchej masy nie wyrzucamy, przyda się do kolejnego przepisu! Wystudźcie ją, nałóżcie do pojemnika z zamknięciem i schowajcie do lodówki.
Syrop również studzimy, następnie przelewamy do pojemniczków do mrożenia
lodów lub do jakiegoś substytutu typu opakowanie po
jogurcie. Napełniamy je do pełna, ewentualnie zostawiając 1 mm luzu.Ja używałam pojemników z Ikei. Podane proporcje wystarczą do zrobienia 3
lodów.
Mrozimy kilka godzin, aby wyciągnąć
loda z opakowania wystarczy kilka sekund trzymać opakowanie pod strumieniem ciepłej
wody.Smacznego!