Wykonanie
Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła całkiem fajnie. Na początku obawiałam się, ponieważ była strasznie klejąca, ale w momencie dodawania
cukru pudru, masa nabierała kształtu i przestała odklejać się od dłoni. Idealna do wykonywania dekoracji czy też jako masa do pokrycia całego
tortu.I co mnie najbardziej cieszy - nie jest aż tak słodka, jak mogłoby się wydawać ;]
Co potrzebujemy:ok 300 g pianekok 500 g
cukru pudrukilka łyżek
wody1. Pianki roztapiamy w kąpieli
wodnej, tak jak
czekoladę w linku obok (>>>KLIK<<<). Wybrałam wariant w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z
wodą.Do miseczki dodajemy kilka łyżek
wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.Możemy dodać
barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.2. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo
cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać
opór, wykładamy ją na blat obsypany
cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.Masę możemy rozwałkować i wycinać z niej ozdoby. Aby nie przyklejała się do blatu, obsypujemy go
cukrem pudrem lub smarujemy
olejem.