ßßß Cookit - przepis na Kulki z mascarpone i białą czekoladą

Kulki z mascarpone i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wiem, ze to nieprzyzwoita wręcz bomba kaloryczna, ale jaka pyszna!!! Pomysł któregoś dnia podesłała mi Asiejka, za co bardzo dziękuję :* - jak tylko zobaczyłam listę składników, wiedziałam, że to będzie hit. I chociaż, z rozsądku, nie powinny się u nas pojawiać zbyt często, to na pewno regularnie znajdzie się pretekst żeby je uturlać. ;)
250 g mascarpone
300 g białej czekolady
4 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie typu crunchy)
50 g mielonych orzechów laskowych
200 g migdałów pokrojonych w słupki
4-5 łyżek kremówki
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, odstawić. Mascarpone podgrzewać na małym ogniu, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści. Dodać połamaną w kostkę 200 g czekolady, mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać uprażone orzechy i znowu wymieszać.
Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtaczać je migdałach. Uformowane kulki ponownie odstawić do lodówki.
Pozostałą czekoladę rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, następnie obtoczyć schłodzone trufelki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/03/Kulki-z-mascarpone-i-biala-czekolada.html