ßßß Cookit - przepis na Muffiny dyniowe po karaibsku

Muffiny dyniowe po karaibsku

nazwa

Wykonanie

Przepis na dyniowe babeczki pochodzi z Muffinkowej książki . Gdyby nie Festiwal Dyni, organizowany przez Beę, pewnie nie przykułyby mojej uwagi. A szkoda by było, oj, szkoda, bo to jedne z lepszych muffinek jakie jadłam. Polecam zrobić z podwójnej porcji :), bo z podanych ilości wyszło mi tylko dziewięć sztuk.
200 g miąższu dyniowego
100 g orzechów pekan
120 g mąki
100 g cukru trzcinowego
po 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
jajko
5 łyżek oleju
300 g maślanki
125 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (dałam z pomarańczy)
kandyzowane owoce do ozdoby
Dynię pokroić na kawałki, dusić w małej ilości wody przez ok. 10 minut. Odsączyć i zmiksować. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, drobno posiekać. Mąkę wymieszać z masą dyniową, cukrem, orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztrzepane jajko połączyć z olejem i maślanką. Całość dodać do masy dyniowej i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posmarować muffinki lukrem i udekorować owocami.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/10/Muffiny-dyniowe-po-karaibsku.html