Wykonanie
Przepis na
dyniowe babeczki pochodzi z Muffinkowej książki . Gdyby nie Festiwal Dyni, organizowany przez Beę, pewnie nie przykułyby mojej uwagi. A szkoda by było, oj, szkoda, bo to jedne z lepszych muffinek jakie
jadłam. Polecam zrobić z podwójnej porcji :), bo z podanych ilości wyszło mi tylko dziewięć sztuk.
200 g miąższu
dyniowego100 g
orzechów pekan120 g
mąki100 g
cukru trzcinowegopo 1/2 łyżeczki:
gałki muszkatołowej,
cynamonu,
imbiru i
goździków2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
solijajko5 łyżek
oleju300 g
maślanki125 g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny (dałam z
pomarańczy)kandyzowane
owoce do ozdoby
Dynię pokroić na kawałki, dusić w małej ilości
wody przez ok. 10 minut. Odsączyć i zmiksować.
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, drobno posiekać.
Mąkę wymieszać z masą
dyniową,
cukrem,
orzechami,
przyprawami,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Roztrzepane
jajko połączyć z
olejem i
maślanką. Całość dodać do masy dyniowej i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posmarować muffinki lukrem i udekorować
owocami.Smacznego!