ßßß
Śliwki należy smażyć na patelni z grubym dnemSkładniki:1 kg śliwek3 goździki3 łyżki cukruPozbawione pestek śliwki smażę na dużym ogniu do czasu aż zaczną puszczać sok (ok 3-4 minuty). Następnie, zmniejszam gaz, dorzucam goździki i pozostawiam śliwki na 20 minut pod przykryciem. Kiedy owoce zaczną robić się miękkie zdejmuję pokrywkę, dodaję cukier i smażę przez kolejne 20 minut aż nadmiar soku odparuje, a konfitura zgęstnieje.Pasteryzacja:słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzećjeszcze gotującą się konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do górykiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 40 minutponownie odwracam słoiki dnem do góry.Ilość cukru:Owoce same w sobie zawierają bardzo dużo słodyczy, więc nie doprawiam ich jeszcze dodatkową ilością cukru. Lubię kiedy konfitura jest lekko kwaskowata, dlatego dodaję tylko odrobinę cukru, który ma właściwości konserwujące. Jeżeli lubicie słodkie przetwory dajcie go odpowiednio więcej. Przed zapakowaniem konfitury do słoika zawsze warto sprawdzić smak.