Wykonanie
Składniki:2 opakowania podłużnych
biszkoptów tzw. „kocie języczki”1/2 szklanki gorzkiego i ciemnego
kakao do oprószenia ciasta1/2
białej czekolady1/2 ciemnej
czekoladyMasa z
mascarpone:500 ml
śmietany kremówki 36%300 g
serka mascarpone4 czubate łyżki
cukru pudru1
śmietan-fixPoncz:1 szklanka wrzątku2 czubate łyżki
kawy rozpuszczalnej najlepiej pyłkowej nie granulowanej1 kieliszek
likieru kokosowego lub
kawowego1 łyżeczka
mioduWykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy
śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że
śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
śmietan-fixy, co sprawia, że
śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy
serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do
mascarpone dodać ubitą
śmietanę, nigdy na odwrót. Wszystkie składniki ponczu łączymy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i układamy na dnie warstwę
biszkoptów. Przed ułożeniem ich należy pamiętać, żeby każdy z
biszkoptów delikatnie zamoczyć w ponczu, robimy to bardzo szybko, żeby
biszkopty nie nasączyły się zbytnio ponczem i nie rozpadały. Następnie wykładamy 1/2 masy z
serkiem mascarpone, oprószamy wszystko
kakao (ja robiłam to za pomocą siteczka do
herbaty), układamy drugą warstwę
biszkoptów namoczonych w ponczu, wykładamy resztę kremu, ładnie wyrównujemy wszystko i oprószamy gorzkim
kakao, posypujemy startą białą i ciemną
czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
Brak powiązanych wpisów.