Wykonanie
Gotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował zupę z
kurczakiem i deser semifreddo.Teraz, w tym
poście, opiszę ową zupę z
kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku". Hmm, tym razem główny nacisk chyba faktycznie położony został na "po studencku". Zupa kurczakowa naprawdę jest mocno partyzancka i trochę się obawiałem zrobienia jej. Ale w końcu obiecałem, że przetestuję wszystkie dania. A skoro słowo się rzekło... Uzbroiłem żołądek w pancerną ochronę i zabrałem się do roboty. Bo głównym składnikiem są zwykłe, popularne chińskie zupki :) Znaczy się filozofii większej nie ma, tak w
skrócie: do chińskiej zupki dodajemy
kurczaka i mamy zupę z
kurczakiem :) Jeśli ktoś jest fanem takiego jedzenia to z pewnością zawiedziony nie będzie. Ja raczej wolę inne jedzenie, ale co tam, raz na jakiś czas można :)0,4 kg
piersi z kurczaka4 zupki Vifon "
Kurczak złoty"4
białka2 litry
wodytabascoPierś kurczaka kroimy w paski i obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Często mieszamy żeby nam się równomiernie usmażyła. Pewnie około 10 minut nam to zajmie.Gotujemy
wodę w garnku i wlewamy do niej
białka. Bardzo szybko się zetną więc ostro mieszamy, żeby chociaż trochę rozmieszać. Wrzucamy do gara zupki (
makaron razem ze wszystkimi
przyprawami, które będą w zupkach. Dodajemy
kurczaka razem z całym
olejem i ewentualnym tłuszczem. Wszystko co mamy na patelni. Mieszamy, dodajemy kilkanaście/kilkadziesiąt kropli
tabasco i zupa gotowa :)Więc tak: robiłem specjalnie wszystko tak jak na filmie. A na filmie właśnie prowadzący
makaronu z zupek nie kruszył. Bez sensu! Jeżeli zdecydujecie się na ten eksperyment to koniecznie pokruszcie
makaron. Takich długich frędzli nie da się nakładać
potem z garnka na talerz. A jeśli jakimś cudem nałożycie to na pewno jeść będzie ciężko.A co do smaku... Hmm... Cóż
mogę powiedzieć żeby nie krytykować za bardzo... Jeżeli lubicie te chińskie zupki to ta będzie dla was idealna. Nie dość że dostaniecie to co lubicie to jeszcze z prawdziwym
kurczakiem w środku :)Koszt: około 13-14 złotych. Trochę sporo. Zupa cebulowa z pierwszego odcinka była i tańsza i smaczniejsza. Generalnie jestem na nie.A już niedługo deser semifreddo z tego samego odcinka.A drugi odcinek Gotowania na kolanie możecie obejrzeć tutaj:
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)