Wykonanie
Fenomenalna!!!! Tak,
powiem Wam nieskromnie, że wyszła fenomenalna!!! Cudownie chrupiące
ciasto francuskie, a w nim zatopiony farsz na bazie
ziemniaków, chrupiącego
boczku i
cebulki.Nie liczyłam ile ma kalorii - pewnie z milion, ale co tam :) Raz na jakiś czas można się skusić :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki:275g
ciasta francuskiego (domowe -klik lub gotowe)1
por1
cebula125g
boczku (wędzony lub surowy) +kilka plastrów do dekoracji85g puree z dyni (klik)100ml
mleka2 łyżki
śmietany 18%1
jajkosól,
pieprzrozmarynok 10-12szt dużych
ziemniaków (tj.: 500g +3szt do dekoracji - waga po ugotowaniu)odrobina tartego
parmezanugorgonzola (opcjonalnie)2-3 łyżki
masła do smażeniaFormę do tarty dokładnie natłuścić i wysypać
kaszą manną. Spód i boki dokładnie wylepić
ciastem francuskim. Spód ponakłuwać widelcem.
Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach ale mogą być tez już wcześniej obrane). Trzy z nich odłożyć do dekoracji, a pozostałe pokroić w większą kostkę.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra dół)
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Pora pokroić w piórka, a
cebulę w kostkę i również podsmażyć.Wymieszać z
ziemniakami, dodać puree z dyni. Doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
rozmarynuNadzienie rozłożyć na cieście francuskim.
Mleko,
śmietanę i
jajko dokładnie zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem. Zalać tartę. Wierzch udekorować plastrami
ziemniaków (tych wcześniej odłożonych). Całość spryskać
masłem czosnkowym w sprayu (lub ułożyć kilka wiórków z
masła zwykłego). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. Po tym czasie zapiec wierzch jeszcze przez ok. 3-4 minuty do zezłocenia
ziemniaków. Podawać udekorowane plastrami zapieczonego
boczku i świeżych gałązek
rozmarynu. Można również pod koniec pieczenia dodać odrobinę gorgonzoli. Smacznego :)