Wykonanie
Dziś skandynawski klasyk. Prosty przepis, łatwe w wykonaniu, jeżeli zna się patent z łyżką, a efekt bardziej niż efektowny.Składniki:2 kg dużych
ziemniaków2-3 łyżki
masła4 łyżeczki
bułki tartej4 łyżeczki
parmezanu lub innego
twardego serasólZiemniaki umyć, obrać, jeśli jest to konieczne lub tylko wyszorować. Następnie każdy
ziemniak nacinać w poprzek na mniej więcej 3-4 mm plasterki, ale nie przecinać do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego
ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte
ziemniaki ponownie przepłukać w ziemnej wodzie żeby
potem plastry nam się nie sklejamy, dokładnie osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Formę wysmarować
masłem. Piec około 40 minut, wyjąć
ziemniaki z piekarnika, posypać mieszanką
sera i
bułki. Dopiec jeszcze około 10 minut. Podawać gorące jako dodatek do innych skandynawskich dań.