Wykonanie
Dziś polecę Wam przepis na
sałatkę szwedzką. Ponieważ zawieruszył się gdzieś w ferworze przygotowań do zimy, dlatego dopiero dzisiaj go upubliczniam. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy. Do tej
pory byłam skazana na kupne. Ten przepis i proporcje są idealne, dlatego te kupne odchodzą do lamusa. Ogóreczki w smaku są słodko-kwaśne. Pychota :). Jak dobrze
mieć słoiczek w spiżarni. Taka
sałatka dobrze smakuje do kanapki, jak i do obiadu.
SKŁADNIKI2,5 kg
ogórków gruntowych;0,5 szklanki
soli;0,5 kg
marchwi;8 szklanek
wody.Zalewa:2 szklanki
octu;3 szklanki
wody;2 szklanki
cukru.Dodatkowo do każdego słoiczka :0,5 łyżeczki
gorczycy;1
liść laurowy;2
ziela angielskie;2 ziarenka
pieprzu;gałązka
kopru.WYKONANIE
Ogórki w skórkach i
marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie.
Sól rozpuszczamy w 8 szklankach
wody, dodajemy
ogórki i
marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy
koper i
przyprawy. Nakładamy
ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.