Wykonanie

To może być pomysł na zagospodarowanie
makaronu z dnia poprzedniego, ale równie dobrze może to być danie przygotowane z rozmysłem. Dorzuciłam zdrowe nasionka i pierwszy raz zrobiłam beszamel na żytniej
mące. Jeśli
powiem, że Kacper poradził dwóm kokilkom, to będzie wystarczająca zachęta?Składniki na 7 kokilek:2 szklanki ugotowanego
makaronu orzo (2 minuty)2 łyżki nasion chia2 łyżki suchej komosy ryżowej4
suszone pomidory4 łyzki posiekanego
jarmużu4 plastry
szynki parmeńskiej1 ząbek
czosnkubeszamel:1 czubata łyżka
masła1 czubata łyżka
mąki żytniejokoło 400 ml
mleka70 g startego
cheddaraszczypta
gałki muszkatołowejPokroić
szynkę,
pomidory i
jarmuż w kostkę. Przesmażyć chwilę na patelni, pod koniec dodać przeciśnięty
czosnek. Wymieszać z
makaronem, chia i komosą.W rondlu rozpuścić
masło, dodać
make i stopniowo wlewać zimne
mleko, cały czas mieszając kuchenną rózgą. Doprawić gałką i dodać starty
cheddar. Połączyć beszamel z masą
makaronową. Każdą kokilkę posmarować
masłem i wypełnić po brzegi orzo. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
