Wykonanie
Typowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne
jabłka, dzięki którym ożywimy smak
selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza
kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-)Składniki:2 bulwy
selera (średniej wielkości)2
marchewki1
por1
korzeń pietruszki4
jabłka (lekko kwaśne)1
jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie)2 uda z
kurczaka2
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegosól,
pieprzWykonanie:Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki (szybciej nam się ugotują)Do garnka o poj. 2,5 l wrzucamy wszystkie warzywa i uda z
kurczaka, zalewamy
wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2
listki laurowe i kilka ziarenek
ziela angielskiego.
Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić)Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i
kurczak będą miękkie.
Między czasie doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Z garnka wyławiamy
liście laurowe i
ziele angielskie. Wyjmujemy również
mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)).Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek.Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym
jabłkiem, ale nie jest to konieczne.Smacznego