Wykonanie
Nie wiem czy jest jeszcze jakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;)

Składniki :1
kurczak w całości1 duża
pietruszka lub 2-3 małe4
marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka)1/2
selera1
cebula w łupince2-3 łyżeczki
soliświeżo mielony
czarny pieprz1/2 pęczka
natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej
natki do posypania gotowego rosołu5-6 listków świeżej
bazylii4 gałązki
lubczyka5 ziarenek
ziela angielskiego5 listków laurowych2
suszone grzybki lub 1 duży
Kurczaka dzielimy na części, myjemy. Do garnka (mój 5 litrowy) wlewamy zimną(!)
wodę, przekładamy do niej
kurczaka podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich)W tym czasie obieramy warzywa, a
cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję
cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliłaPo godzinie moczenia
kurczaka, wylewamy
wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.Po usunięciu szumowin wkładamy:
marchewki,
seler, opaloną
cebulę,
pietruszkę,
natkę pietruszki wraz z gałązkami i
lubczyk - również z gałązkami, świeże liście
bazylii,
liście laurowe i ziarenka
ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony
pieprzNie zapominamy o grzybkach suszonych - "podkręcą" zarówno aromat jak i smak

Rosół gotujemy na małym ogniu. U mnie duży palnik, ale mały ogien. Można ustawić garnek również na małym palnikuCo 45 minut skraplamy rosół zimną
wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszanyNie dodajemy suszonych
ziół bo rosół zmętniejeUgotowany rosół przecedzamy, oddzielamy
mięso od warzyw.
Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić
sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno
mięso jak i warzywa do rosołuRosół podajemy z lanymi kluskami lub z
makaronem-
nitki i posypujemy posiekaną
natką pietruszki



Smacznego :)