Wykonanie
Trochę w tym roku zaniedbałam temat wszelkich szarlotek i jabłeczników, więc
pora nieco nadrobić zaległości. Nim nadejdzie czas typowo świątecznych wypieków, może skusicie się na szybkie, proste, bardzo domowe ciasto z jabłkami? Dla mnie nie ma nic lepszego na coraz zimniejsze dni, z wszechobecną szarzyzną i całodobowym niedoborem światła. Jeśli mam być szczera, ja ten czas nawet lubię. Późna jesień co prawda wprawia mnie w senny nastrój, może budzę się tak naprawdę dopiero kiedy potykam się o chodnik w drodze do pracy, ekstremalnie ciężko jest mi wygospodarować czas na zdjęcia, żeby złapać minimum niezbędnego światła, zaczynam wciągać na siebie tyle warstw ubrań, że nie wiem do ilu dobiję podczas prawdziwych mrozów, które dopiero przed nami... ale powiedzcie- kiedy, jak nie teraz, spędzać długie wieczory pod ciepłym kocem, z nastrojową książką lub filmem? Kiedy można tak bezkarnie pić niewyobrażalne ilości gorących płynów, zerkając co chwilę na piekarnik, z którego coraz wyraźniej czuć zapach pieczonych jabłek? Zawijam się w mój dwumetrowy szalik (wiecie, to taka wyjściowa wersja kołdry) i zostawiam Wam przepis. Szarlotka jest prawie tradycyjna, prosta w wykonaniu - jedyna moja "modernizacja" to stworzenie ciasta bezglutenowego z dodatkiem
kokosa, zamiast części
mąki. Celowo nie dodawałam go do
jabłek, bo nie lubię wilgotnych, miękkich wiórek. W dobrze wypieczonym, chrupiącym cieście smakują o niebo lepiej i tworzą świetne tło dla kwaskowych
jabłek. Może czas wsunąć kapcie i odbyć podróż do piekarnika? ;)Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Ciasto:120 g zimnego
masła80 g
wiórków kokosowychok. 210 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 80 g
mąki gryczanej, 65 g ryżowej, 65 g
skrobi ziemniaczanej)70 g
cukru1
jajkoMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek (najlepiej kwaśna odmiana)2 łyżki
cukru (ilość dostosować do smaku
owoców)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
imbiru1 płaska łyżka
skrobi ziemniaczanejJabłka umyć, obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Pociąć w cienkie plasterki i przełożyć na patelnię. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie podnieść pokrywkę i smażyć je tak długo, aż nadmiar
wody odparuje (czas zależny jest od soczystości
jabłek). Pod koniec dodać
przyprawy i przesianą przez sitko
skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.Wszystkie składniki na ciasto, wstępnie rozetrzeć palcami w misce, a następnie wyrobić na blacie do momentu uzyskania kuli. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, 60 % przygotowanego ciasta użyć do wyklejenia
spodu oraz
boków formy (do wysokości ok. 3-4 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C, na 15 minut (lub do momentu lekkiego zrumienienia ciasta). Wyjąć, nałożyć warstwę
jabłek, wyrównując łyżką i posypać wierzch pozostałą częścią ciasta. Piec dalej w temperaturze 190 ° C, przez ok. 20 minut. Szarlotka będzie najsmaczniejsza z przypieczoną górą. Po upieczeniu przestudzić w formie, a następnie
ostrym nożem oddzielić boki ciasta od tortownicy i zdjąć obręcz.Smacznego!