Wykonanie
Składniki:
jabłka (najlepiej zdrowe od gospodarza) - sprawdzone odmiany: papierówka, reneta, kronselka, antonówka, zimowy boiken na 1 szklankę
wody 1 łyżka
cukru nieoczyszczonego lub
miodu (może być
biały cukier - będzie mniej zdrowo)
Jabłka umyć i pokroić na małe cząstki wraz ze skórkami, i gniazdami nasiennymi (wyrzucić: ogonki, włoski, obtłuczone części). Następnie umieścić w dużym słoju i zalać przegotowaną schłodzoną
wodą z
cukrem lub
miodem.
Woda powinna przykryć
jabłka na ok. 2 - 3 cm.
Słój przykryć gazą, obwiązać gumką, sznurkiem i pozostawić w kuchni, w ciemnym miejscu, na 6 tygodni, aby
jabłka sfermentowały.Po 6 tygodniach
ocet zlewamy do butelek -
ocet jest klarowny, ma kolor słomkowy. Przechowywać w lodówce lub piwnicy.Taki
ocet jest nie tylko bazą do różnych potraw, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnego potasu, doskonale oczyszcza nerki, rozrzedza krew, wzmacnia naczynia krwionośne i
serce.UWAGA:Jeżeli na wierzchu zacznie wytwarzać się pleśń, zawartość słoja wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie
jabłka. Z nowoczesnych odmian rzadko można zrobić dobry
ocet. Należy szukać starych odmian.