ßßß Cookit - przepis na Kompot jabłkowo-miętowy

Kompot jabłkowo-miętowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kompoty. A takie o posmaku mięty - w szczególności.
ok. 1/2 kg jabłek
jeżeli jabłka były kwaskowe: 3 płaskie łyżki cukru (u mnie brązowy) lub miodu
ok. 7-10 listków świeżej mięty
1,5 l. wody
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do wody z dodatkiem cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić. Można podawać z kostkami lodu.
Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dzbanka Tupperware "Nowa Fala", może kompot przygotować bez gotowania owoców: wystarczy pokrojone owoce wrzucić do dzbanka, zalać wrzątkiem, dodać liście mięty, zamknąć dzbanek pokrywką i odczekać 20-30 minut. Kompot gotowy, a owoce nadają się do zjedzenia :)
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2013/11/kompot-jabkowo-mietowy.html