Wykonanie
Uwielbiam kompoty. A takie o posmaku
mięty - w szczególności.
ok. 1/2 kg
jabłekjeżeli
jabłka były kwaskowe: 3 płaskie łyżki
cukru (u mnie brązowy) lub
mioduok. 7-10 listków świeżej
mięty1,5 l.
wodyJabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małe kawałeczki, włożyć do
wody z dodatkiem
cukru i zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut, po czym zgasić ogień, wsypać opłukane liście
mięty, przykryć pokrywką i parzyć kolejne 5 minut. Ostudzić, odcedzić. Można podawać z kostkami
lodu.Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dzbanka Tupperware "Nowa Fala", może kompot przygotować bez gotowania
owoców: wystarczy pokrojone
owoce wrzucić do dzbanka, zalać wrzątkiem, dodać liście
mięty, zamknąć dzbanek pokrywką i odczekać 20-30 minut. Kompot gotowy, a
owoce nadają się do zjedzenia :)