Wykonanie
Sernik snickers łączy w sobie najbardziej charakterystyczne smaki tego znanego batonika, czyli karmel i
orzeszki ziemne. Jest to moja luźna interpretacja, więc w serniku nie znajdziecie takich samych warstw, które są w batoniku.Głównym składnikiem są
orzechy zimne, zarówno w formie posiekanych kawałków, jak i w postaci
masła orzechowego, które nadaje wypiekowi słoność charakterystyczną dla batonika. Znajdziecie tu także słodki karmel oraz kawałki snickersów. Całość komponuje się ze sobą idealnie. Sernik jest sycący, ale nie jest przesłodzony, choć na pewno jest bombą kaloryczną.Jeśli lubicie połączenia słodko-słone oraz smak snickersów, z chęcią i przyjemnością sięgniecie po kawałek tego sernika. Polecam!Przepis bez zmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:SPÓD80g okrągłych
biszkoptów40g
masła10g
gorzkiej czekoladyMASA SEROWA800g
twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego)300g dobrej jakości
masła orzechowego100g
cukru pudru50g domowego
cukru z
wanilią4
jajka80g prażonych
orzeszków ziemnych1 łyżka (10g)
mąki ziemniaczanej1 łyżka (10g)
mąki pszennejSOS KARMELOWY (do sernika użyłam tylko połowy sosu)100g
cukru50ml
wody100ml
śmietanki 30%10g
masła10-20g prażonych
orzeszków ziemnych1-2 batony snickers (50-100g)
Wykonanie:SPÓD-
biszkopty rozdrobnić na piasek,
masło rozpuścić z
czekoladą w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do
biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając
masłem pasek papieru po wewnętrznej stronie obręczy)- masę
biszkoptową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, schłodzić
MASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej- prażone
orzeszki ziemne posiekać na bardzo drobne kawałki- do piekarnika na dno wstawić szerokie naczynie z
wodą, sernik będzie pieczony z parą
wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni- do miski przełożyć
twaróg,
masło orzechowe,
cukier puder i domowy
cukier waniliowy,
jajka oraz przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy- do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać- masę przełożyć na schłodzony spód z
biszkoptów, wyrównać- tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut, aż masa serowa będzie ścięta- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z
wodą, sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia- ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji
SOS KARMELOWY- do rondelka przełożyć
cukier, zalać go równomiernie
wodą, podgrzewać do momentu, aż
syrop zacznie się gotować, nie mieszaćzmniejszyć moc palnika, gotować aż cała
woda wyparuje, a
cukier przyjmie
bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak- zdjąć, dodać
masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać
śmietankę, cały czas mieszając- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje- gotowy
sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia- żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można schłodzić go w lodówce, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na sernik, który będzie przechowywany w lodówce- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę
śmietanki- orzeszki do dekoracji pokroić na drobne kawałki- batoniki pokroić na niezbyt grube plasterki-
sos karmelowy wyjąć z lodówki, aby przyjął odpowiednią konsystencję- na wierzchu sernika rozprowadzić warstwę karmelu, na karmelu ułożyć plasterki snickersa, najlepiej zrobić to w odstępach od siebie, żeby nie utrudnić późniejszego krojenia- pomiędzy kawałki batonika wysypać posiekane orzeszki (również niezbyt ściśle koło siebie)- całość ponownie schłodzić- sernik przechowywać w lodówce