Wykonanie
Przepis z któregoś numeru "Dekoracji ciast", nie pamiętam dokładnie, bo mam zwyczaj przepisywać je do zeszytu i wozić ze sobą tylko jedną rzecz (mam już ponad 40 numerów, więc chyba rozumiecie :P )Ciasto jest słodkie, a masa, jak dla mnie, smakuje jak
cukierki Werther's Originals, których bardzo nie lubiłam jak byłam mała ;) Ale ciasto mi bardzo smakowało ;)Przy jego robieniu warto pamiętać o ubraniu fartuszku i uwaga na poparzenia ;) A jak chcecie trochę szybciej je zrobić to jak ja możecie spód ciasta zrobić z pokruszonych
herbatników i roztopionego
masła.
Składniki:ciasto250g
mąki pszennej50g
cukru125g
masła pokrojonego w małe kawałkinadzienie125g
cukru250ml
śmietany kremówki4 małe dojrzałe
banany, obrane i pokrojone w plastrysok wyciśnięty z
cytryny300ml ubitej
śmietany 30% (proponuję bez
cukru pudru, bo ciasto jest słodkie)
czekolada do dekoracjiPrzygotowanie:Wymieszaj
mąkę z
cukrem w dużej misce. Dodaj kostki
masła i zagnieć ciasto.Włóż masę do formy (spód i krawędź na wysokość 2-3cm). Blachę wstaw do lodówki na 30 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 190st.C.Piecz ciasto 20-30minut. Wyjmij formę i poozstaw do ostygnięcia.Rozpuść
cukier w rondlu i delikatnie go podgrzewaj, aż zacznie brązowieć (karmelizować się). Dodaj
śmietanę, doprowadź masę do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i poczekaj aż masa ostygnie.Posmaruj pokrojone w plastry
banany sokiem z cytryny i ułóż je na cieście w blasze. Polej warstwę
bananów kremem karmelowym. Następnie ciasto odstaw do lodówki i poczekaj na zastygnięcie karmelu.Przed podaniem posmaruj ciasto warstwą
bitej śmietany i posyp startą
czekoladą.Smacznego ;)