Wykonanie
Ciasto z tych szybszych, a jakże smacznych. Mi kojarzy się z 3-bitem, ale chyba każde ciasto z masą karmelową mi się z nim kojarzy-
smakowo w każdym razie jest inne.M też był zadowolony-tym bardziej kiedy mu powiedziałam, że trzeba je szybko zjeść, bo jest ze
śmietaną ;)Przepis na to ciasto wzięłam stąd tylko, że użyłam gotowej masy karmelowej z puszki i zwiększyłam proporcje składników na spód ponieważ moja forma jest większa niż ta której użyła Stephanie.
BanoffeeCiasto:Składniki na formę o średnicy 26 cm175 g
mąki pszennej47 g
cukru150 g zimnego niesolonego
masła1/4 łyżeczki
soliNadzienie:puszka karmelu (masy kajmakowej)2-3 dojrzałe
bananyNa wierzch:300 ml
śmietany kremówki (double cream)20 g
cukru pudrukawałek ciemnej
czekoladyW malakserze wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Dodaj
masło pokrojone w kostkę i zmiksuj "pulsacyjnie" do czasu aż ciasto zacznie się łączyć w kulki. Nie miksuj zbyt długo żeby nie powstała jedna wielka kula.
Wylep
ciastem wysmarowaną
masłem formę do tart. Ponakłuwaj widelcem,
owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Piecz w 220 stopniach do czasu aż będzie złoto - brązowe, około 13 - 15 minut.
Wystudź całkowicie i posmaruj karmelem (puszkę z karmelem najlepiej wstaw na 5 minut do gorącej
wody co ułatwi rozsmarowywanie).
Śmietanę ubij z
cukrem.
Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu-ja zrobiłam jedną warstwę, ale jeśli chcesz możesz zrobić dwie. Następnie dokładnie pokryj
śmietaną, tak żeby żaden
banan nie wystawał, bo ściemnieje i nie będzie wyglądał zbyt smacznie. Wierzch możesz oprószyć startą
czekoladą.