ßßß Cookit - przepis na zakwas na żur

zakwas na żur

nazwa

Wykonanie

Po co kupować, kiedy możemy zrobić sami? :)
100 gramów mąki żytniej razowej ( typ 2000)
skórki razowego chleba ( okrojone z dwóch kwadratowych kromeczek)
3 - 4 ząbki czosnku
4 szklanki wody
Mąkę mieszamy w połowie szklanki przegotowanej chłodnej wody, wlewamy do kamionkowego naczynia lub dużego słoika.
Zaczyn zaparzamy wlewając 1 szklankę gorącej przegotowanej wody, mieszamy całość, studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy skórkę razowego chleba i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy 2 szklankami przegotowanej ciepłej wody, przykrywamy gazą lub przewiewną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni. Gotowy zakwas przecedzamy przez gęste sitko.
Uwaga: Jeśli po 4 dniach nie zużyjemy całego zakwasu lub przełożymy gotowanie żurku, zakwas przelewamy do butelki lub słoja i wstawiamy do lodówki !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/zakwas-na-zur.html