ßßß Cookit - przepis na Do jego przygotowania potrzebne są:

Do jego przygotowania potrzebne są:

nazwa

Wykonanie

mar 27th Zakwas na biały barszcz
Dzisiaj przepis bardzo świąteczny, kojarzący się z Wielkanocą i wyjątkowym czasem – własny zakwas na biały barszcz: świeżutki, aromatyczny, cudownie czosnkowy
– płaska łyżka naszego żytniego zakwasu (lub mała kromka razowego chleba na zakwasie),
– 3 czubate łyżki jasnej mąki żytniej tzw. „żurkowej” (typ 720),
– 1- 4 poćwiartowanych ząbków czosnku (my dajemy 3),
- 500ml chłodnej wody.
Mąkę rozrabiamy w wysokim naczyniu (słoiku litrowym lub dzbanku) z odrobiną wody, aby było mniej grudek, dodajemy zakwas lub kromkę, czosnek i pozostałą wodę. Teraz dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3-5 dni, codziennie mieszając. Gotowe!
Mamy już swoją białą kiełbasę i zakwas. Niedługo napiszemy jak przyrządzić dzięki nim wykwintny i syty biały barszcz.
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=260