ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żur

Zakwas na żur

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka żytnia 1 szklanek
woda (gorąca)1,5 szklanek
woda (ciepła)2 szklanek
skórka razowego chleba 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Mąkę zalać ok. 15, szklanki gorącej wody tak, aby powstało luźne ciasto. Do ostudzonej masy dolać jeszcze 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, oczyszczony czosnek i wymieszać. Przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem i odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Następnie przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 tygodni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12107/Zakwas-na-zur