Wykonanie
Jak
pisałam poprzednio u mnie w domu robi się 2 rodzaje makowca,
drożdżowy i na kruchym cieście...W większości przepisów wykorzystuję jeden sprawdzony przepis na ciasto kruche i tak będzie tym razem.Tym razem również korzystałam z gotowej masy makowej, przez własne lenistwo i szybkość przygotowania;)Moja mama już kilka lat kupuje masę
makową w puszce, bo nie ma siły sama jej przygotowywać, a ja zazwyczaj dość późno przyjeżdżam przed Wigilią...Zawsze rozbawia mnie tekst "Ale kup mi ta czerwona, nie niebieska, bo ona jest naszprycowana aromatami!!"
Składniki:puszka masy makowej (tutaj uwaga, bo ilość masy zależy po pierwsze od upodobań, po drugie od tego jak sprawni jesteście w zwijaniu rulonu)kruche ciasto3 szkłanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4
margarynyaromat cytrynowy(opcjonalnie)3
jajkado dekoracji
lukier i
bakalie (opcjonalnie)Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę wraz z
proszkiem do pieczenia. Wkrój
margarynę.
Jajka ubij z
cukrem na białą masę i dodaj na stolnicę. Dodaj aromat.Zagnieć ciasto i podziel na dwie równe porcje. Ciasto owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować masą
makową i zwinąć w rulon.Rulon warto owinąć w papier do pieczenia i umieścić w formie do pieczenia.Piec ok 30-45 minut w temp 180st C, lub do czasu zarumienienia się ciasta.Po upieczeniu ciasto wyjąć z piecyka do wystudzenia i pokryć lukrem i obsypać
bakaliami.Smacznego :)