Wykonanie

Te
rogale Marcińskie robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam wrzucić przepisu.Jedno jest pewne przygotowanie rogalików od postaw jest wyzwaniem,ale smakują wybornie.Polecam wykonie ciasta na macie silikonowej, ułatwi to Wam pracę.prze pis z nale
ziony tutajSkładniki - nadzienie:250 g białego
maku240 g
biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki1/2 szklanka
cukru120 g
orzechów arachidowych120 g
rodzynek300 g
masła1
aromat migdałowy120 g
skórki pomarańczowejDodatkowo:
orzechy arachidowe1
jajko2 łyżki
wodylukierWykon anie nadzieniaWypłukany
mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy
mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony
mak przekładamy do garnka, dodajemy
cukier, ma sło i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby
mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy
rodzynki,
orzechy arachidowe oraz esencję
migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Składniki - ciasto (18 sztuk):4,5 szklanki
mąki pszennej (typ 500)2
jajka1/2 kostki
drożdży1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka 3,2%60 ml
oleju1 płaska łyżeczka
soli300 g
masłaWykonanie ci asta:Do przesianej
mąki dodajemy rozpuszczone
drożdże w
mleku,
cukier,
jaja i
sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy
olej, łączymy z
ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na większy prostokąt. Następnie 1/3
masła w temperaturze pokojowej, trzeba podzielić na kawałki i rozsmarować równomierne na cieście i złożyć ciasto na trzy części. Ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy 1/3
masła, składamy na trzy części, i proces powtarzamy jeszcze raz (można delikatnie podsypywać
mąką, należy jednak unikać zbyt nadmiernego podsypywania). Po zakończeniu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Po tym czasie całość przecinamy wzdłuż dłuższego
boku, każdy pasek podzielić na trójkąty. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki, Gotowe
rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Gotowe
rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte
rogale smarujemy
jajkiem rozrobionym z
wodą i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy
orzechami włoskimi. Ja tego nie robię bo nie lubię ;)
