Wykonanie
Jestem zachwycona kolorem tej zupy. Przypomina mi stertę zgrabionych jesiennych liści. Czerwień, zieleń,
pomarańcz. Do tego ten smak! Lekko drażniący swoją pikantnością, ale jednocześnie delikatny od słodkości
papryk. Warzywa mają być lekko jędrne, nie rozgotowane. Każdy kawałek powinien być dobrze wyczuwalny.Zjadłam go z apetytem po długim jesiennym spacerze - przyjemnie mnie rozgrzał i jednocześnie nasycił. I co ważne- jak większość moich ostatnich postów- ma mało kalorii:))Użyłam
trzech rodzai
papryk: słodkich - czerwonej i pomarańczowej oraz ostrej- jalapeno, ale możesz użyć dowolnych
papryk, jednak pamiętaj, że od tego jakich użyjesz - będzie zależał smak zupy - przepis ten bazuje na paprykach, to one nadają cały aromat.Składniki:1 duża czerwona
słodka papryka1 duża pomarańczowa
słodka papryka1 świeża
papryczka jalapeno1
szalotka2 łyżki quinoa2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej arachidowy
sólpieprz1 łyżka
oregano1 łyżka
słodkiej papryki w proszku
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw w drobną kostkę.
Ostrą paprykę pokroiłam bez pestek, ale jeśli lubisz ostry smak - możesz dodać także pestki.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę
oleju ( może być jakikolwiek inny) i wrzuć warzywa razem z
czosnkiem.
Posól je, co zapobiegnie przypaleniu. Podsmażaj je , mieszając co jakiś czas, a gdy zaczną mocno pachnieć - zalej
wodą - ok 1,5-2 l. i dodaj
przyprawy (
oregano i
paprykę). Gotuj na małym ogniu ok 20 minut.Następnie opłucz komosę
ryżową (quinoa) , najlepiej gorącą
wodą i dodaj ją do zupy oraz dodaj jeszcze trochę
soli. Gotuj od tego momentu 25 minut. Na koniec dodaj
koncentrat pomidorowy i gotuj ok 5 minut, aby smaki połączyły się. Na koniec posyp świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!