Wykonanie
Od dwóch dni miałam ogromną ochotę na gołąbki. Takie pyszne, klasyczne babcine gołąbki. Bardzo dawno takich nie
jadłam, a i sama też ich nigdy nie robiłam. Ale jak wiadomo, człowiek uczy się przez całe życie i dlatego, postanowiłam wykorzystać dzisiejszy wolny dzień na ich zrobienie.I tak o to udało mi się zrobić 17 gołąbków. Zapas na najbliższe dni, tak żeby się nimi porządnie nasycić. Tradycyjne, bez żadnych udziwnień, wyszły idealne.
Składniki (17 gołąbków):2 nieduże główki
białej kapusty1kg
mięsa mielonego160 g
białego ryżuodrobina jarzynki
sólpieprz3 ekologiczne
kostki rosołowe drobiowewodalitr
przecieru pomidorowegoRyż gotujemy ok. 5 minut (musi być al dente) i odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy
ryż. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko dobrze wyrabiamy.Formujemy niewielkie podłużne kotlety.Wycinamy głąb ze środka
kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotujemy przez około 8 minut na małym ogniu. Wyjmujemy
kapustę z wrzątku i ostudzamy. Delikatnie zdejmujemy liście, odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy przygotowane porcje
mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na
mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). W razie potrzeby możemy wspomóc się nićmi.Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wykładamy kilkoma liśćmi
kapusty. Na wierzchu kładziemy gołąbki. Zagotowujemy
bulion w innym garnku i zalewamy nim gołąbki. Gotujemy na wolnym ogniu, po przykryciem przez około 45 - 60 minut aż
kapusta będzie miękka. Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalewam je
przecierem pomidorowym wymieszanym z
cukrem. Gotuję jeszcze pół godziny.