ßßß Cookit - przepis na BEZOWE CAŁUSKI

BEZOWE CAŁUSKI

nazwa

Wykonanie

Dziś w wydaniu bezy. Nigdy ich nie robię, gdyż są dla mnie za słodkie i za suche. Ale te są genialne i naprawdę warto spróbować. Moje zniknęły bardzo szybko ze stołu, a wierzcie mi jeśli chodzi o desery to jest ograniczony zakres, bo każdy ma swoje ulubione. Wszelkie nowości są traktowane z bardzo dużym dystansem. Ale "Bezowe całuski" już są zaakceptowane. Zapraszam!!!
Potrzebne będzie:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka kakao (ja użyłam Decomorreno)
100 g gorzkiej czekolady (drobno pokrojona - ja blenderowałam :) ) - Wawel
Na początek białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Następnie dodajemy po trochu cukru pudru i nadal ubijamy.
Na koniec ostrożnie do masy dodajemy kakao połączone z czekoladą.
Za pomocą 2 łyżeczek formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej układać na pokrytej pergaminem blasze.
Piec w temperaturze 130-150 stopni przez ok. 25 minut.
Dla mnie super alternatywa dla tradycyjnych bez. Choć wiem, że następnym razem dam mniej troszkę czekolady i mniej cukru. Ale polecam wykonanie według przepisu jest super. :)
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://itsmylittleyummy.blogspot.com/2014/07/bezowe-causki.html