ßßß Cookit - przepis na Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców

nazwa

Wykonanie

Jedno z lepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam.. nie potrafię powiedzieć, że lepsze od jagielnika czy tofurnika, bo wszystkie jednakowo podbiły moje podniebienie. I ten kolor ;)
Figowo-buraczany sernik z nerkowców
Fig & beet cashew cheesecake
SKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:
7 namoczonych daktyli suszonych
3 suszone figi
1,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
4 łyżki wody na masę 'serową':
1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
5 suszonych fig
4 plasterki ugotowanego buraka
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki soku z cytryny
1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego na wierzch:
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego
3 namoczone daktyle suszone
3 łyżki wody
figi
WYKONANIE:
Składniki na spód blendujemy - jeśli masa jest zbyt mokra i klei się do rąk to dodajemy płatków owsianych, jeśli jest za sucha to dodajemy łyżkę wody. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do zamrażalnika.
W tym czasie dokładnie blendujemy wszystkie składniki na masę, powinno to zająć ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy schłodzony spód, wylewamy masę nerkowcową.
Blendujemy kakao, masło orzechowe, namoczone daktyle i wodę na gładki krem, a następnie smarujemy nim wierzch ciasta. Przyozdabiamy figami i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Ciasto można przechowywać w zamrażalniku przez kilka dni, ale trzeba wyjąć je 1-2 godziny przed podaniem.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/10/sernik-z-nerkowcow.html