Wykonanie
Jedno z lepszych ciast, jakie kiedykolwiek
jadłam.. nie potrafię powiedzieć, że lepsze od jagielnika czy tofurnika, bo wszystkie jednakowo podbiły moje podniebienie. I ten kolor ;)
Figowo-buraczany sernik z
nerkowcówFig & beet cashew cheesecakeSKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:7 namoczonych
daktyli suszonych3
suszone figi1,5 szklanki
płatków owsianych1 łyżka
masła orzechowego4 łyżki
wody na masę 'serową':1 szklanka namoczonych przez noc
nerkowców5 suszonych fig4 plasterki ugotowanego
buraka2 łyżki
ksylitolu3 łyżki
soku z cytryny1/2-3/4 szklanki
mleka roślinnego na wierzch:1 łyżka
kakao1 łyżka
masła orzechowego3 namoczone
daktyle suszone3 łyżki
wodyfigiWYKONANIE:Składniki na spód blendujemy - jeśli masa jest zbyt mokra i klei się do rąk to dodajemy
płatków owsianych, jeśli jest za sucha to dodajemy łyżkę
wody. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy ją do zamrażalnika.W tym czasie dokładnie blendujemy wszystkie składniki na masę, powinno to zająć ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy schłodzony spód, wylewamy masę
nerkowcową.Blendujemy
kakao,
masło orzechowe, namoczone
daktyle i
wodę na gładki krem, a następnie smarujemy nim wierzch ciasta. Przyozdabiamy
figami i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Ciasto można przechowywać w zamrażalniku przez kilka dni, ale trzeba wyjąć je 1-2 godziny przed podaniem.