1 łyżka masła orzechowego1/2 banana5 łyżek wody6 łyżki płatków owsianych1 łyżka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej/cynamonu4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych na masę 'serową':60 g ugotowanej kaszy jaglanej (można dać 100-120 g, jeśli chcemy wyższy)3 suszone figi1 duża łyżka puree dyniowego1 łyżeczka kakao1 łyżeczka cynamonu2 łyżki ksylitolu na wierzch:figimasło orzechowe/tahiniWYKONANIE:Wszystkie składniki na spód, oprócz płatków owsianych błyskawicznych/zmielonych płatków owsianych blendujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe płatki/zmielone płatki owsiane i wyrabiamy rękoma - ciasto musi być elastyczne, ale nie może się kleić do rąk. Na spód formy wykładamy papier do pieczenia i wyklejamy spód.Składniki na masę serową blendujemy na gładką masę i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone figi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.