ßßß Cookit - przepis na Serniczki jaglane ze śliwką i gorzką czekoladą (BEYGLUTENOWE)

Serniczki jaglane ze śliwką i gorzką czekoladą (BEYGLUTENOWE)

nazwa

Wykonanie

W środę przyszła mi ochota upieczenia czegoś słodkiego i z pomoca przyszła Natchniona :) Oto co udało mi się wyczarować z jej pomocą.
PRZEPIS:
Składniki:
100 g migdałów
1 łyżka kakao
30 g oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
100 g suchej kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
100 ml syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub amaretto (ja dodałam amaretto)
100 g suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
1. Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Ugotuj na małym ogniu 2 i 1/2 szklanki wody. Pozostaw do wystudzenia
2. Wiórki i migdały zmiel na mąkę. Wymieszaj z proszkiem, olejm kokosowym i syopem z agawy. Przełóż d foremek lub jednej dużej formy jeśli chcesz mieć ciasto. Ja użyłam małych foremek. Ugnieć dobrze i wygladź. Podpiecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
3. Śmietanę kokosową ubij jak kremówkę
4. Przestudzoną kaszę zmiksuj dokładnie w blenderze wysokoobrotowym. Dodaj śmietanę, syrop oraz wanilię lub amaretto i wymieszaj na minimalnych obrotach.
5 . podpieczone ciasto pokryj masą jaglaną
6. Na wierzchu ułóż pokrojone w paski śliwki
7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i polej ciasto
8. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki
...i GOTOWE !!!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2015/11/serniczki-jaglane-ze-sliwka-i-gorzka.html