Wykonanie
Pyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką.
Kokos,
dżem pigwowy i
jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha!Składniki na kruchy spód:170 g
mąki orkiszowej jasnej 630100 g
mączki ziemniacznej125 g
masła2-3 łyżki
cukru lub
ksylitolu1
jajkoJabłkowe nadzienie:1,5 kg
jabłek1 łyżka
masła2-3 łyżki
cukru lub
ksylitolu2 łyżki domowego
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonsok z cytrynyKokosowa kruszonka:100 g
mąki orkiszowej jasnej50 g
mączki ziemniaczanej3 łyżki
cukru150 g
wiórków kokosowych100 g
masłaDodatkowo:3 łyżki
dżemu z
pigwy lub innego
cukier puder na posypkęWykonanie:suche składniki na kruchy spód posiekać z pokrojonym, zimnym
masłem, następnie dodać
jajko. Szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę
jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku rozpuścić łyżkę
masła, dodać pokrojone jabłuszka,
cukier,
cukier waniliowy i
cynamon. Wymieszać i podgrzewać około 15 minut, aż część
jabłek się całkowicie rozgotuje. Ostudzićskładniki na kruszonkę wymieszać z posiekanym, zimnym
masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarkiforemkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone
jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarcepiec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni przykryj ciasto folią aluminiowąstudzić na kratceSMACZNEGO !