Wykonanie
Oto mój kolejny eksperyment ze słodką
dynią piżmową, tym razem z dodatkiem
mleczka kokosowego. Co ciekawe mleczko to doskonale utrzymuje konsystencję masy, tak więc nie potrzebujemy
żelatyny, ani innego zagęstnika.
Ciasto:1 kostka
masła3
jajka7 łyżek
wody1 1/2 szklanki
cukru2 1/2 szklanka
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:600 g dyni piżmowej (
masłowej)1 puszka
mleka kokosowegook 1/2 szklanki
cukruPrzygotowujemy ciasto:
masło rozpuszczamy z
wodą,
kakao i
cukrem, nie gotujemy. Gdy
cukier się roztopi masę odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno i powoli na przemian z przesianą
mąką i proszkiem dodajemy do masy
kakaowej. Masę delikatnie mieszamy i wylewamy na wysmarowaną foremkę średniej wielkości i pieczemy przez 40 minut w 170 C.
Dynie kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną
wody do miękkości, następnie miksujemy na gładką masę, dodajemy
cukier jeszcze do ciepłej masy aby się rozpuścił.
Mleczko kokosowe o temperaturze pokojowej (schłodzone będzie zbyt twarde) miksujemy i dodajemy do masy dyniowej.Ciasto zwilżamy przegotowaną
wodą i wykładamy na nie masę
dyniową. Wierzch ciasta posypujemy
orzechami lub startą
czekoladą.