Wykonanie
Wystarczy kilka
jabłek i
ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy
ciastka w kształcie różyczek
1 opakowanie
ciasta francuskiego5-6 średnio dużych, twardych
jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)0,5 szklanki
cukrucukier puder do posypania
Jabłka nie obierając ze skórki, pokroić na półplasterki, (tak jak na zdjęciu), o grubości nie więcej niż 0,5 cm.
Cukier wraz z 3 szklankami
wody zagotować i wrzucić na chwile pokrojone
jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność.
Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli
jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać
cukru do
wody - wystarczy sama
woda.
Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm.
Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,
ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy
ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się przewrócić.
Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut.Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.
Ciastka pięknie wyglądają gdy
jabłko ma czerwoną skórkę.