Wykonanie
Puff pastry apple turnoversNa dzień leniwca i na chwile, gdy "słodkiego mi się chce...". Niewymagające wielu przygotowań, a dające bardzo zadowalający efekt
ciastka z jednego z najlepszych kuchennych gotowców -
ciasta francuskiego. Delikatne, kruche, wypełnione miękkim
jabłkowo-
cynamonowym nadzieniem. Szybko się robi i bardzo szybko zjada, ot taka słodka przyjemność na co dzień.
Składniki (na 6 dużych lub 12 małych
ciastek):1 opakowanie
ciasta francuskiego (275 g)2
jabłkałyżeczka
cynamonu1-2 łyżki
cukrusok z cytrynycukier puder do posypaniarozmącone
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Podduś na patelni z dodatkiem kilku łyżek
wody, skrapiając
sokiem z cytryny oraz dodając
cukier (do smaku) i pół łyżeczki
cynamonu. Gotuj na niedużym ogniu, aż
jabłka zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Ciasto rozpakuj i rozłóż na blacie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 6 lub 12 równych prostokątów zbliżonych proporcjami do kwadratu. Na środek każdego kawałka ciasta nałóż nadzienie, a następnie zlep przeciwległe rogi i całe brzegi ciasta. Na każdym złączeniu zrób dodatkową zakładkę - zawiń ciasto raz, a następnie dociskaj widelcem. Ułóż
ciastka na przygotowanej wcześniej blasze i posmaruj rozmąconym
jajkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza -
ciastka powinny się zarumienić. Gotowe
ciastka wyjmij z piekarnika, przestudź parę minut na kratce, a następnie posyp
cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!