Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- kostka
twarogu półtłustego (ok. 200g),- 1
jajko (ok. 60g)- ½ szklanki
mąki Graham (ok. 65g).Sposób przygotowania1.
Twaróg rozgniatamy widelcem.2. Do
twarogu dodajemy
żółtko i
mąkę.3. Ubijamy
białko na pianę i dodajemy do masy.4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby.5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia.
Kluski leniwe są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
twarogu), który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 180 gEnergia: 276 , 7 kcal
Białko: 26,4 gTłuszcze: 8 , 4 gWęglowodany: 27 , 0 gBłonnik pokarmowy : 3 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza