Wykonanie
Składniki(na 8 porcji)- 2 szklanki
mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g),- 4
jajka (ok. 240g),- 5 łyżek
miodu (ok. 120 g),- 4
marchewki (ok. 400g),- 4 łyżki
wiórków kokosowych (ok. 32g),- 4 łyżki
orzechów włoskich prażonych (ok. 40g),- ¼ szklanki
oleju rzepakowego (ok. 50 ml)- 4 plastry
ananasa świeżego (ok. 320g),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
cynamon,
gałka muszkatołowa,
imbir.Sposób przygotowania1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem
miodu.2. Do
białek dodajemy
żółtka.3. Do jaj dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
orzechy,
wiórki kokosowe, drobno starte
marchewki, pokrojonego w kostkę
ananasa i
olej.4. Ciasto doprawiamy
cynamonem,
gałką muszkatołową i
imbirem.5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Ciasto jest bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- β karoten (pochodzącą z
marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- magnez (pochodzący z
orzechów włoskich), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 180 gEnergia: 327 , 4 kcal
Białko: 8,6 gTłuszcze: 14 , 8 gWęglowodany: 4 6 ,4 gBłonnik pokarmowy : 7 , 0 gSmaczneg o i zdr o we go