Wykonanie
Zawijana kolacja z
tuńczykiem i
jajkiem była wyśmienita! :) Znalezione na tym blogu i muszę powiedzieć, że bardzo trafione :) Połówek zadowolony i pojedzony :)Potrzebujemy (4 porcje):- 4 tortille,- 4
jajka,- puszka
tuńczyka w sosie własnym,- mała puszka
kukurydzy,- kilka liści
sałaty,-
pomidor,- 1/2
ogórka,- 1/2
cebuli czerwonej,sos:- ok. 70ml
jogurtu naturalnego,- 2 łyżki
majonezu,- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry,- szczypta
cukru,- łyżeczka
soku z cytryny.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i odstawić.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w paski lub ósemki.
Ogórek obrać i pokroić w pół-plastry.
Cebulę drobno posiekać.
Jajka obrać i pokroić w ćwiartki.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną
kukurydzą.Placek tortilli posmarować sosem, ułożyć liście
sałaty,
pomidor,
ogórek, potrzepać
cebulą,
jajko i
tuńczyka (ok. 2 czubate łyżki na porcję). Ciasno zwinąć, przekroić w połowie po skosie i każdą połowę zawinąć w papier
śniadaniowy lub folię aluminiową.