Wykonanie
Tradycyjny niedzielny obiad:
schabowy z
kapustą. I rosół ;) Smaki dzieciństwa... :)
Kapusta i
schabowy według mojej Mamy :) Polecam, przepyszne :)Potrzebujemy:
kapusta gotowana:- 0,5kg
kapusty kiszonej - najlepiej z
beczki,- 4
liście laurowe,- 1 łyżeczkę
ziela angielskiego,- 1 łyżeczkę
pieprzu ziarnistego,- 0,5 łyżeczki mielonego
kminku,- 2 łyżki
masła,- 1 łyżkę
masła do zasmażki,- 2 łyżki
mąki,- kawałek
wędzonego boczku (100g),
schabowy (4 osoby):- 40dag
schabu bez kości,-
mąka,- 1
jajko,-
zioła prowansalskie,-
bułka tarta,-
sól,-
pieprz.
Kapustę zalać
wodą, jeśli jest bardzo kwaśna to pogotować ok. 10 minut, odlać
wodę, zalać nową, dodać wszystkie składniki (+2 łyżki
masła) prócz
masła i
mąki na zasmażkę. Gotować ok. godziny, dolewać
wody jeśli zbyt dużo wyparuje.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę i podsmażać do czasu aż lekko się zarumieni. Chochlą nalać
wody z
kapusty, wlać na patelnię z
mąką i szybko mieszać drewnianą łyżką. Wlać do
kapusty. Wymieszać i podgotować jeszcze ok. 2 minut.
Mięso oczyścić i po porcjować na grubość ok. 1,5cm. Rozbić tłuczkiem najlepiej przez folie na grubość ok. 0,5cm. Oprószyć
solą i
pieprzem. Rozłożyć trzy płaskie talerze. Do pierwszego nasypać
mąkę. W drugim rozbełtać
jajko z
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Do trzeciego nasypać
bułki tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz (
masło klarowane lub
olej).
Mięso obtoczyć w
mące,następnie w
jajku i
bułce tartej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony (aż będą rumiane i miękkie - sprawdzić wbijając widelec).Podawać z ziemniaczkami posypanymi
zieleniną.