Wykonanie
Ostatnio bardzo udanym zakupem stał się
amarantus ekspandowany. Fantastycznie lekki, w smaku przypomina mi
preparowany ryż z tym wyjątkiem, że
amarantus jest zdrowszy. Zalany ciepłym
mlekiem lub
wodą staje się podstawą pysznego, zdrowego śniadania. Co więcej można z niego zrobić? Może
ciasteczka ? Zastanowię się nad tym.Pomysł na amarantusankę z
marchewką zaczerpnęłam z Jadłonomii. Szybkie i pożywne śniadanie na start to jest coś co lubi i potrzebuje każdy z nas.Czas przygotowania: 20 minSkładniki:5 łyżek
amarantusu ekspandowanego,1/3 szkalnki ciepłego
mleka lub
wody,3
orzechy,pół
jabłka,2
marchewki,szczypta
cynamonu,łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni.
Marchew po umyciu i oskrobaniu, pokrój w paski, ułóż na blasze do pieczenia.
Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Wyłuskane
orzechy ułóż na blasze, całość
skrop oliwą, posyp
cynamonem i zapiecz 15 min.5 min przed wyciągnięciem
marchewki z piekarnika
amarantus wsyp do ulubionej miseczki i zalej
mlekiem lub ciepłą
wodą, wymieszaj i odstaw.Upieczone
marchew i
orzechy wyjmij z piekarnika i pokrój, z
jabłka wydrąż miąższ. Do miseczki z
amarantusem dodaj pokrojoną
marchewkę, kawałki
jabłka i posyp uprażonymi
orzechami. Jeśli lubisz dosłodź
miodem.