Wykonanie
Jest to najlepszy sernik
dyniowy jaki kiedykolwiek
jadłam. Gęsta masa serowa dzięki słodkiej dyni nie potrzebuje dużej ilości
cukru.
Cynamon podbija jeszcze jej smak. Spód i polewa też robią swoje. Sernik jest wyśmienity. Naprawdę, bardzo zachęcam do upieczenia tego deseru - szczególnie w ten zimowy(?!) czas :)Polecam również mój poprzedni sernik
dyniowy: kremowy sernik
dyniowy .
/tortownica o średnicy 24 cm/masa serowa:1 kg trzykrotnie zmielonego
twarogu1 łyżka
stewii (może być również
cukier trzcinowy)około 2 szklanki puree
dyniowego4
jajka1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
mlekaspód:170g
ciasteczek oreo2 łyżki
masła2 łyżki
otrębów owsianychwierzch:100g
białej czekolady2 łyżki
masłaCiasteczka pokruszyć. Rozdrobnić je na gładką masę z
otrębami. Dodać
masło . Zmiksować do połączenia.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie przygotowany spód. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Ser zmiksować z
dynią. Dodać
cynamon i
stewię. Ponownie zmiksować. Dodawać po 1
jajku, cały czas miksując. Wbijać kolejne, jeżeli poprzednie jest już "wmieszane". Dodać
mleko i zmiksować tylko do połączenia się go z masą. Wylać ją na przygotowany spód.Na dole piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą
wodą. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Wstawić na blaszkę, nad naczyniem z
wodą, tortownicę. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 110 minut.Po tym czasie stopniowo ( bardzo powoli, przez około 25 minut) otwierać drzwiczki w piekarniku. Później wyjąć tortownicę z sernikiem i ostudzić. Wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Czekoladę z
masłem roztopić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić i ciepłą polewą polać sernik. Można jeść od razu. Smacznego!