ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sernik dyniowy!

Najlepszy sernik dyniowy!

nazwa

Wykonanie

Jest to najlepszy sernik dyniowy jaki kiedykolwiek jadłam. Gęsta masa serowa dzięki słodkiej dyni nie potrzebuje dużej ilości cukru. Cynamon podbija jeszcze jej smak. Spód i polewa też robią swoje. Sernik jest wyśmienity. Naprawdę, bardzo zachęcam do upieczenia tego deseru - szczególnie w ten zimowy(?!) czas :)
Polecam również mój poprzedni sernik dyniowy: kremowy sernik dyniowy .
/tortownica o średnicy 24 cm/
masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
1 łyżka stewii (może być również cukier trzcinowy)
około 2 szklanki puree dyniowego
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mleka
spód:
170g ciasteczek oreo
2 łyżki masła
2 łyżki otrębów owsianych
wierzch:
100g białej czekolady
2 łyżki masła
Ciasteczka pokruszyć. Rozdrobnić je na gładką masę z otrębami. Dodać masło . Zmiksować do połączenia.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie przygotowany spód. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej
.
Ser zmiksować z dynią. Dodać cynamon i stewię. Ponownie zmiksować. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Wbijać kolejne, jeżeli poprzednie jest już "wmieszane". Dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia się go z masą. Wylać ją na przygotowany spód.
Na dole piekarnika umieścić keksówkę z wrzącą wodą. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Wstawić na blaszkę, nad naczyniem z wodą, tortownicę. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 110 minut.
Po tym czasie stopniowo ( bardzo powoli, przez około 25 minut) otwierać drzwiczki w piekarniku. Później wyjąć tortownicę z sernikiem i ostudzić. Wstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i ciepłą polewą polać sernik. Można jeść od razu. Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2015/10/najlepszy-sernik-dyniowy.html